Doel van Tuinieren Metzorg
Het doel van de afdeling Tuinieren Metzorg is het bieden van zinvolle dagbesteding voor deelnemers +/- 6 en een groot aantal vrijwilligers +/- 25. We merken dat een groot deel van onze vrijwilligers graag “in het groen” wil werken. Tuinieren Metzorg heeft veel te bieden op dit gebied aangezien we planten, groenten, kruiden en bloemen kweken in onze kas en buiten. Het omvat veel werkzaamheden binnen en buiten we beschikken over ongeveer 1 ha grond wat we gebruiken om te tuinieren.
Een groot onderdeel van Tuinieren Metzorg is de Voedselbanktuin. De Voedselbanktuin staat in verbinding met de Voedselbank Stad Groningen. We bieden in het groeiseizoen, verse en gezond natuurlijke producten aan mensen in “nood”. We overleggen met de Voedselbank om zo te horen waar men behoefte aan heeft, welke groenten en kruiden, en proberen deze zo veel mogelijk te leveren. Zodra de producten klaar zijn om te oogsten, bezorgen we dagelijks de verse producten, of we laten ze ophalen door de vrijwilligers van de Voedselbank. We dragen hierdoor bij aan de bestrijding van armoede in en om de stad Groningen. De Voedselbanktuin biedt een fijne plek aan deelnemers en vrijwilligers vanwege de maatschappelijke functie die ze uitdraagt in combinatie met de aard van de werkzaamheden.
Door middel van de Voedselbanktuin kan Werken Metzorg een aandeel leveren aan het plan ‘Toekomst met perspectief’. Daarin wordt omschreven dat mensen in armoede een slechtere kwaliteit van leven hebben. Verse producten dragen bij aan een gezondere leefomgeving van mensen in armoede. Wij denken dat we onder armoedebudget vallen en zien ons plan graag getoetst worden aan het ‘Nieuwe wegingskader’.
Ook hebben we gezien dat de Gemeente Groningen wil inzetten op de eiwittransitie. Er wordt geschreven dat er wordt gezocht naar huidige tuinen en volkstuincomplexen. De gemeente wil de lokale voedselinitiatieven steunen. Wij zijn druk bezig om een tuin te ontwikkelen en vallen volledig onder dit nieuwe beleid. Wellicht kunnen we meedenken in het leveren van plantaardig voedsel bij evenementen in de stad. Dit punt, de eiwittransitie, is nog niet meegenomen in de begroting omdat het beleid nog onduidelijk is, we praten hier graag over door met de Gemeente.
We zijn van grote meerwaarde voor de buurt, zie ook “Boerderijwinkel”. Het grootste deel van de vrijwilligers komt uit een straal van 2 kilometer rondom Werken Metzorg. Ook de huidige verkoop van onze producten/planten is aan klanten die uit de buurt komen.
De komende jaren willen we inzetten op het opschalen van de productie:
- Uitbreiding van de kas
- Herinrichten Voedselbanktuin, d.m.v. groeibedden in te richten
- Permacultuur toepassen voor voedzame bodem en behoud van bodemleven
Kwekerij Van Starkenborgh
De afgelopen jaren hebben we ons aanbod uitgebreid en hiermee zijn ook de werkzaamheden in de kas toegenomen. De werkzaamheden in de kas zijn heel divers, waardoor we veel mensen van werk kunnen voorzien. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld lichte werkzaamheden verrichten, denk bijvoorbeeld aan het zaaien en oppotten. Maar ook wat zwaarder werk zoals bijvoorbeeld perspotjes maken, grond mengen, tillen en verplaatsen van planten. En uiteraard het uitplanten van de gekweekte plantjes in de tuin.
Bij slecht weer kan men in de kas werken en zo kunnen vrijwilligers een groot deel van het jaar werken met en tussen het groen.
De capaciteit van de huidige kas sluit niet meer aan bij de grote vraag naar planten/groenten. We willen naast de huidige kas een tweede tunnelkas realiseren. Op deze manier kunnen we nog meer klanten voorzien van een divers aanbod en meer producten leveren aan de Voedselbank. Hiermee kunnen we onze deelnemers en vrijwilligers nog meer voorzien in werk, en het aantal vrijwilligers verdubbelen. Dus nog meer Groningers voorzien van een zinvolle daginvulling. We weten dat het voor ieder mens goed is om ergens bij te horen. Hierdoor ga je positiever in het leven gaat staan en daardoor voel je jezelf beter. Dit bevordert de gezondheid van ieder mens. Andere uitdagingen in het leven worden hierdoor ook minder groot.
Herinrichten Voedselbanktuin
Medio 2024 gaan we de Voedselbanktuin opnieuw inrichten. Het principe van de bedden zoals we dat vijf jaar geleden hebben aangelegd willen we voortzetten op een gedeelte van de Voedselbanktuin. Om voor onze vrijwilligers meer overzicht te creëren willen we de Voedselbanktuin opsplitsen. De ene helft gaan we opdelen in 30 bedden van 2 x 12 meter. De andere helft laten we ¨braak¨ liggen of gebruiken we voor breed groeiende planten zoals pompoenen die veel ruimte nodig hebben. Als we de tuin op deze manier inrichten, hebben we 720 m2 beschikbaar om gezonde groenten te kweken voor de Voedselbank. Zodra we de 30 bedden voldoende gereed hebben om goed te bewerken, gaan we verder met de andere helft van de tuin (medio 2026).
De belangrijkste reden om op deze manier/wijze te werken is omdat dit overzicht geeft voor de deelnemers en vrijwilligers die er werken. De grond wordt verbetert door het toepassen van permacultuur. Dit is een investering voor de lange termijn, en dit zal gezondere producten als resultaat hebben en reduceert naar verwachting de hoeveelheid onkruid. We kunnen meer gezondere producten leveren op een kleiner aantal m². We verwachten dat we ongeveer voor 50 tot 75 mensen aan gezonde producten kunnen gaan leveren.
Ook zal in 2024 een bloemenstrook aangelegd worden om zo natuurlijke predators/insecten aan te trekken voor de bestrijding van plaagdieren en de biodiversiteit te vergroten. We willen een prettige leefomgeving creëren voor onder andere lieveheersbeestjes en sluipwespen en zullen dus bij de keuze van bloemen rekening houden met het aantrekken van deze insecten. We willen bijen en hommels aantrekken in verband met het bestuiven van onze planten in de kas. Zo hebben we al contact met een imker die bijenkasten plaatst op ons terrein.
Permacultuur
Permacultuur is een ontwerpsysteem dat is geïnspireerd op natuurlijke ecosystemen en traditionele landbouw. Kort gezegd, terug naar de basis en zo min mogelijk de grond bewerken om zo het bodemleven te behouden. Permacultuur streeft naar harmonie tussen mens en natuur. Als mens zijn we de verbinding met ons voedsel kwijt geraakt door alle technologie en massaproductie. We leven in een wereld waarin alles snel, makkelijk en goedkoop beschikbaar moet zijn.
Wij willen inzetten op een duurzame en natuurlijke manier van voedsel produceren, door samen te werken met de natuur. Het verbeteren van de bodem heeft voor ons prioriteit, omdat de bodem “aangeeft” dat het een tekort heeft aan de juiste voeding, dit is onder andere te zien aan de grote hoeveelheid onkruid dat steeds weer naar boven komt. Meer voeding zorgt voor minder onkruid. De grond zal verbetert moeten worden. We willen een voedzame bodem en bodemleven stimuleren en behouden.
Uit ervaring op de eerder aangelegde bedden weten we dat de productie hierdoor verbetert en bovendien het werkplezier bevorderd. We moeten investeren in duurzame landbouw om op langere termijn de kwaliteit van ons voedsel te garanderen.